Ana içeriğe atla
a

Cumhuriyetin 100. Yılında Sosyal Bilimler: Süreklilik Ve Dönüşüm Sempozyumu

(19-20-21 Ekim 2023)

Osmanlı’dan Cumhuriyete geçişle birlikte sosyal bilimlerde, ülkemizin her alanında olduğu gibi, önemli gelişim ve değişimler meydana gelmiştir. Bir yandan köklü geçmişten gelen birikim türlü açılardan değerlendirilirken diğer yandan çağın şartlarına uygun olarak yeni disiplinler ortaya konulmuştur.  Geleneksel yöntemlerin yanı sıra modern yöntemlerin de kullanılmaya başlandığı bu süreçte, geçmişle geleceği buluşturan yenilikçi yaklaşımlar, uygulamalar sergilenmiştir.  Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Fakültesi olarak Cumhuriyetin 100. yılında sosyal bilimlerin asırlık serüveninde yaşanan süreklilik ve dönüşümleri ele alacak bir sempozyumun gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. 19-20-21 Ekim 2023 tarihlerinde yapılacak olan bu sempozyumda, sosyal bilimlerdeki farklı disiplinlerin dünden bugüne geldiği nokta; sosyal bilimlerin konusu/malzemesi, araştırma soruları ve yöntemlerinde kat edilen aşama ele alınarak bütüncül bir bakışla değerlendirilecektir. Sunulan çalışmalarla sosyal bilim araştırmalarının konu ve yöntem bakımından Cumhuriyet sonrasında temsil ettiği sürekliliğe ve dönüşüme ayna tutulmaya çalışılacaktır.  Sempozyuma gönderilen bildiriler, düzenleme kurulunun onayı sonrasında sempozyumda sunulabilecektir. Yapılan sözlü sunum tam metinleri, ASBÜ Yayınları tarafından dijital olarak yayınlanacaktır. Sempozyum ulusaldır ve katılım ücretsizdir.  Sempozyumda ele alınacak konu başlıkları ve önemli tarihler aşağıda yer almaktadır. Ayrıntılı bilgi için https://csb.asbu.edu.tr/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Sizleri üniversitemizde ağırlamaktan onur ve mutluluk duyarız.

Saygılarımızla.

 

Sempozyumun Amacı

Sempozyumun amacı, sosyal bilimlerdeki farklı disiplinlerin Osmanlı’dan Cumhuriyetin 100. yılına uzanan süreçte geldiği noktanın/geçirdiği evrimin düşünsel, toplumsal ve disipliner açılardan ele alınması; sosyal bilimlerin dünden bugüne ve bugünden yarına konu/malzeme, araştırma soruları ve yöntem bakımından kat ettiği aşamanın bütüncül bir bakışla tespit edilmesidir. Sosyal bilimlerin Cumhuriyet sonrasında kendisinden önceki dönemler ve birikimlerle olan ilişkisine, sosyal bilim araştırmalarının bu süre zarfında konu ve yöntem bakımından temsil ettiği süreklilik ve dönüşümlere ayna tutulması amaçlanmaktadır.

 

Sempozyumun Kapsamı

Sempozyumun kapsamı, Osmanlı’dan Cumhuriyetin 100. yılına dek sosyal bilimlerde yaşanan süreklilik, dönüşüm ve aynı zamanda kırılmaların dil, edebiyat, tarih, psikoloji, sosyoloji, felsefe, sanat, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, ekonomi, işletme, uluslararası ilişkiler, ilahiyat ve hukuk disiplinleri bağlamında değerlendirilmesini odağa almaktadır. Bu disiplinlerde, Cumhuriyet’in 100. yılına gelinen süreçteki araştırma yöntemlerinin ve materyallerinin devamlılığı ve dönüşümü ele alınacaktır. Sempozyumda sunulacak bildirilerin kapsamı şu şekildedir:  

  1. Sosyal bilimler araştırmalarının dünü, bugünü, yarını; tarihsel gelişme süreci
  2. Sosyal bilimler araştırmalarında dijital dönüşüm ve yapay zekâ kapsamında yenilikçi yaklaşımlar
  3. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e sosyal bilimler araştırmalarında metodolojik dönüşüm/kırılma
  4. Sosyal bilimler araştırmalarının/tartışmalarının gelecekte evrileceği yön
  5. Sosyal bilimlerde geçmişten bugüne yaşanan tartışmalar, açmazlar ve olası çözümler
  6. Dünyadaki sosyal bilimler araştırmalarının/ekollerinin Türk akademisindeki izdüşümü/yansıması
  7. Türkiye’deki sosyal bilimler araştırmalarında ekoller arası çatışma, geleneksel ve modern anlayışlar arasındaki karşıtlık ve uzlaşma
  8. Osmanlı’dan Cumhuriyet’e sosyal bilimler algısı ve sosyal bilimlere bakış

 

 Konu Başlıkları

Dil ve edebiyat Siyaset bilimi ve kamu yönetimi
Tarih Ekonomi
Psikoloji İşletme
Sosyoloji Uluslararası ilişkiler
Felsefe İlahiyat
Sanat Hukuk

 

Sempozyum Takvimi

Bildiri özetlerinin kabul başlangıç tarihi: 1 Temmuz 2023
Bildiri özetlerinin kabul bitiş tarihi: 1 Eylül 2023
Bildiri özetlerinin kabul açıklanma tarihi: 15 Eylül 2023
Bildiri tam metinlerinin son teslim tarihi: 15 Ekim 2023
Sempozyum tarihi: 19-20-21 Ekim 2023

 

Başvuru Süreci Ve Yazım Kuralları

Başvuru özeti, Türkçe ve İngilizce olarak yazılmalıdır.

Başvuru özeti, 200 kelimeden az olmamalı ve 250 kelimeyi aşmamalıdır. Özetlerin altında 3 anahtar kelime yer almalıdır.

Kaynak göstermede kullanılan format, APA 6 (Amerikan Psychological Association) olarak belirlenmiştir. APA 6'nın Türkçe tercümesi için lütfen tıklayınız. 

Başvuru özetleri Sempozyum Başvuru Formu doldurularak 1 Eylül 2023 tarihine kadar csb@asbu.edu.tr e-posta adresine yollanmalıdır.

Başvurularda metodolojik olarak bilimsel yöntemler kullanılmalıdır.

Başvurular bilimsel ve etik kurallara uygun hazırlanmalıdır.

Başvurularda herhangi bir sınıfa, dile, etnik kökene ya da inanca yönelik hiçbir ayrımcılığa yer verilmemelidir.

Başvurularda herhangi bir kişiye, kuruma, şirkete veya ürüne yönelik reklam yapılmamalıdır.

Ayrıntılı yazım kuralları için tıklayınız.

 

Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz.

asbu.edu.tr' yi kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.